Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)

Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)

Οι μπάρες χρώματος (γνωστές και οι ράβδοι ελέγχου χρώματος, οι ταινίες ελέγχου χρώματος) είναι ουσιαστικά δοκιμαστικοί στόχοι που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση των χαρακτηριστικών εκτύπωσης. Κανονικά, αλλά όχι πάντα, η μπάρα χρώματος εκτυπώνεται στην περιοχή ξακρίσματος του φύλλου.

Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)
Τυπική τοποθέτηση μιας έγχρωμης μπάρας χρώματος σε ένα φύλλο εκτύπωσης όφσετ - στο πίσω άκρο (απένατι από τα δόντια).

Ωστόσο, μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές – μερικές φορές είναι δύσκολο να αναγνωριστεί – αλλά πάντα εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό.

Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)
Μερικές φορές η "μπάρα χρώματος" ενσωματώνεται στο γραφικό σχέδιο της έκδοσης. Σε αυτήν την περίπτωση, το έγχρωμο γραφικό του τίτλου (Cyan) και των κεφαλίδων ενότητας (Μπλε, σε αυτό το παράδειγμα, - Magenta overprinting Cyan).
Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)
Μερικές φορές είναι κρυμμένο στη ράχη (σε αυτήν την περίπτωση η γκρίζα γραμμή τρέχει από πάνω προς τα κάτω στο μπροστινό άκρο της φωτογραφίας).

Ενώ είναι σίγουρα δυνατό να μετρηθεί το χρώμα στην πραγματική περιοχή εκτύπωσης, η τεχνολογία είναι ακριβή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα λίγοι χειριστές να είναι αρκετά τυχεροί που το έχουν στη διάθεσή τους. Επίσης, η μέτρηση της πραγματικής περιοχής εκτύπωσης δεν παρέχει τόσο χρήσιμες πληροφορίες όσο μια μπάρα χρωμάτων. Οι μπάρες χρώματος επομένως ενεργούν ως υποκατάστατα της πραγματικής περιοχής εκτύπωσης και επιπλέον παρέχουν πρόσθετα δεδομένα.

Η λογική πίσω από τις μπάρες χρώματος

 1. Σε αντίθεση με την περιοχή εκτύπωσης ενός φύλλου, οι έγχρωμες μπάρες είναι οι ίδιες από δουλειά σε δουλειά. Επομένως, είναι πιο αποτελεσματικές στην παροχή ενός κριτηρίου αναφοράς και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των τάσεων ή τις παραλλαγές με την πάροδο του χρόνου.
 2. Οι μπάρες χρώματος μπορούν να προσαρμοστούν για να καλύψουν τις ανάγκες και τις δυνατότητες μέτρησης μεμονωμένων τυπογραφείων.
 3. Οι μπάρες χρώματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση όλων των πτυχών των χαρακτηριστικών μιας εκτύπωσης – πυκνότητα συμπαγούς μελάνης (πλακάτο), υπερτύπωση (ink trapping), dot gain, ισορροπία γκρίζου, καθώς και ζητήματα όπως το slur και το διπλασιασμό κουκίδων (doubling).
 4. Οι μπάρες χρώματος μπορούν να αποκαλύψουν ζητήματα με την απόχρωση του μελανιού, την κατάσταση των καοτσούκ, την πίεση των κυλίνδρων εντύπωσης κ.λπ.
 5. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κατανοήσουν γιατί μια συγκεκριμένη εργασία δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.
 6. Είναι αποτελεσματικές αφού, σε αντίθεση με την περιοχή της πραγματικής εκτύπωσης, είναι μια σταθερά αποτελούμενη από καλά καθορισμένα στοιχεία που συνεχίζουν από το δοκίμιο έως την πραγματική εκτύπωση.

Στερεά πυκνότητα μελανιού

Ένα τυπογραφικό πιεστήριο είναι ουσιαστικά ένα πολύπλοκο μηχάνημα για την τοποθέτηση ενός συγκεκριμένου πάχους φιλμ μελανιού πάνω σε ένα υπόστρωμα. Το μελάνι μετριέται σε ζώνες σε όλο το πλάτος του φύλλου ανάλογα με το πόσο μελάνι απαιτείται για κάθε χρώμα σε κάθε ζώνη.

Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)

Επομένως, για τους περισσότερους χειριστές πιεστηρίων, η ελάχιστη απαίτηση για μια μπάρα χρώματος είναι να περιέχει συμπαγή τετράγωνα των μελανιών που θα εκτυπώνονται, δεδομένου ότι η πυκνότητα μελανιού είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να προσαρμόσει ένας χειριστής κατά τη λειτουργία του πιεστηρίου.

Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)

Αυτά τα στερεά τετράγωνα (patches) επαναλαμβάνονται σε συνέχεια στο πλάτος του φύλλου έτσι ώστε κάθε ζώνη μελανιού να αντιπροσωπεύεται από τουλάχιστον ένα πλήρες σετ τετραγώνων – που περιέχει ένα τετράγωνο  για κάθε χρώμα που τυπώνεται.

Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)

Πληροφορίες που παρέχονται μόνο με τη χρήση στόχων πυκνότητας μελανιού στη γραμμή χρωμάτων

Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)
Σε αυτό το παράδειγμα, το cyan δεν έχει καταχωριστεί σωστά ενώ η εκτύπωση του μαύρου είναι προβληματική (το διάλυμα ύγρανσης διαλύει το μελάνι)
 1. Παρέχει μια σταθερή τιμή πυκνότητας μελανιού, μετρώντας με ένα πυκνόμετρο, μπορούμε να προσδιορίσουμε εάν το φύλλο συμμορφώνεται με το δοκίμιο ή με συγκεκριμένους στόχους του τυπογραφείου.
 2. Είναι μια πρακτική μέθοδος προσδιορισμού της βέλτιστης ποσότητας μελανιού και επομένως της μέγιστης χρωματικής γκάμας χωρίς να εισάγετε προβλήματα μελαν ιού που υποβαθμίζουν την εκτύπωση, όπως slinging η misting.
 3. Η ισορροπία των πρωτογενών στερεών πυκνότητας καθορίζει την απόχρωση των επιτυπωμάτων (overprints)- δηλαδή το patch του ματζέντα και το patch του κίτρινου προσδιορίζουν την απόχρωση του προκύπτοντος κόκκινου.
 4. Δείχνει τυχόν εσφαλμένο συμπτώσεις που μπορούν στη συνέχεια να εξεταστούν και στην περιοχή της εκτύπωσης.
 5. Αποκαλύπτει διάφορα ελαττώματα της εκτύπωσης.
 6. Εάν τηρούνται αρχεία, η απόχρωση του μελανιού που βρίσκεται επί του παρόντος στο πιεστήριο σε σύγκριση με την απόχρωση του μελανιού που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για να προσδιοριστεί εάν υπάρχει μόλυνση, αλλαγή χρώματος λόγω διαφορών παρτίδας μελανιού κ.λπ.

Οι επιλπέον στόχοι (patches) στις μπάρες  χρώματος είναι στόχοι που συνήθως δεν μετρώνται από τον χειριστή εκτός εάν υπάρχει πρόβλημα στην ευθυγράμμιση της εκτύπωσης με το δοκίμιο. Εάν συμβεί αυτό, αυτοί οι στόχοι ενδέχεται να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την αιτία του προβλήματος.

Δίχρωμοι στόχοι μελανιού  (Overprint)

Η “επιτύπωση” (overprint)  μελανιού είναι μια αντικειμενική ένδειξη της ικανότητας, ή της αδυναμίας, ενός τυπωμένου μελανιού να δεχθεί το επόμενο φιλμ μελανιού σε σύγκριση με το πόσο καλά το υπόστρωμα δέχθηκε αυτό το μελάνι. Η κακή επιτύπωση μελανιού έχει ως αποτέλεσμα μετατοπίσεις χρωμάτων στο κόκκινο (ματζέντα συν κίτρινο), πράσινα (κυανό συν κίτρινο) και μπλε (κυανό συν ματζέντα) καθώς και την απώλεια της συνολικής χρωματικής γκάμας.

Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)

Τα στερεά δύο χρωμάτων επιτύπωσης επιτρέπουν την αντικειμενική μέτρηση και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της παγίδευσης μελανιού (overprint) , καθώς και το σφάλμα αποτύπωσης του γκρι χρώματος.

Τυπικές τιμές overprint για τρεις συνθήκες εκτύπωσης που εκτελούν μια ακολουθία μελανιού CMY με μαύρο πρώτο ή τελευταίο προς τα κάτω:

Offset sheetfed: R = 70, G = 80, B = 75

Heatset web offset (δημοσιεύσεις): R = 70, G = 87, B = 72

Coldset web offset (εφημερίδα): R = 50, G = 89, B = 50

Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)

Στόχοι δυσμορφίας και διπλασιασμού (Slur, doubling)

Η δυσμορφία και ο διπλασιασμός είναι ελαττώματα εκτύπωσης που εμφανίζονται όταν οι κουκκίδες και η εκτύπωση θολώνουν ως αποτέλεσμα μιας μικρής δεύτερης επαφής ή κίνησης μεταξύ των κυλίνδρων εκτύπωσης ή του χαρτιού και του καοτσούκ.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ στόχων ανίχνευσης slur και διπλασιασμού. Εδώ είναι δύο από τα πιο δημοφιλή:

Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)
Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)

Φυσικά, κάθε ράστερ κουκκίδα ή χαρακτήρας γράμματος στο τυπωμένο φύλλο θα αποκαλύψει τη δυσφορία και τον διπλασιασμό, ωστόσο οι στόχοι στη γραμμή χρωμάτων σηματοδοτούν το ελάττωμα ευκολότερα και γρηγορότερα. 

Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)

Στόχοι γκρι ισορροπίας

Οι στόχοι γκρι ισορροπίας αποτελούνται από ένα patch τριών process χρωμάτων που είναι ισορροπημένα έτσι ώστε να εμφανίζονται ως ουδέτερο γκρι υπό τυπικές συνθήκες εκτύπωσης. Τυπώνονται τυπικά δίπλα σε ένα στόχο raster μαύρου με παρόμοια τιμή για να επιτρέψει μια γρήγορη οπτική ή μετρημένη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο έχει αλλάξει η ισορροπία του γκρι.

Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)

Οι στόχοι ισορροπίας γκρι μπορούν να είναι χρήσιμοι, καθώς η παραλλαγή σε οποιοδήποτε από τα τρία process χρώματα λόγω του dot gain, της δυσμορφίας, του διπλασιασμού, της πυκνότητας, του overprint και της κακής σύμπτωσης των χρωμάτων θα αντικατοπτρίζεται από μια μετατόπιση του γκρι χρώματος μακριά από την ουδετερότητα. Το τρίχρωμο patch θα πάρει ένα μπλε, κοκκινωπό ή πρασινωπό χρώμα.

Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)

Η ιδέα πίσω από αυτόν τον στόχο είναι ότι οποιαδήποτε μετατόπιση xρώματος ισορροπίας γκρίζου μακριά από την ουδετερότητα υποδηλώνει μια πιθανή αλλαγή χρώματος στην περιοχή ζωντανής εικόνας.

Άλλοι στόχοι

Άλλοι στόχοι που μπορεί να περιλαμβάνονται στη γραμμή χρωμάτων είναι:

Παραλλαγή κουκκίδων (Dot Gain)

Αυτοί οι στόχοι αποσκοπούν στη λήψη πληροφοριών dot gain. Οι στόχοι dot gain μπορούν να αποτελούνται από δύο μόνο patch για κάθε process χρώμα για να μετρηθεί το dot gain σε μια θέση της κλίμακα τόνου ή με την προσθήκη περισσότερων patches για τη μέτρηση του dot gain στο 25% 50% και 75% της κλίμακας τόνου. Το dot gain μπορεί να είναι χρήσιμο επειδή ζητήματα όπως το slur, το διπλασιασμό ή η εσφαλμένη πυκνότητα μελανιού, θα αντικατοπτρίζονται από μια παραλλαγή στο μετρούμενο dot gain.

Στόχοι καφέ ισορροπίας

Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)

Οι στόχοι καφέ ισορροπίας είναι παρόμοιοι σε λειτουργία με τους στόχους ισορροπίας γκρίζου, εκτός του ότι αποτελούνται από ίσα ποσοστά κυανό, ματζέντα και κίτρινο. Σε αντίθεση με τους στόχους ισορροπίας γκρίζου που επιτρέπουν στον χειριστή να κάνει μια υποκειμενική οπτική αξιολόγηση της μετατόπισης απόχρωσης, οι στόχοι καφέ ισορροπίας μπορούν να αξιολογηθούν αντικειμενικά μόνο με όργανα.

Spot color

Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)

Εάν χρησιμοποιείται ένα pantone χρώμα ή ένα εμπορικό σήμα, τότε απαιτείται τουλάχιστον ένας συμπαγής στόχος στη γραμμή χρωμάτων, ώστε να μπορεί να μετρηθεί η πυκνότητα του pantone μελανιού.

Για τον έλεγχο της διαδικασίας, οι μπάρες χρώματος πρέπει να περιλαμβάνονται σε κάθε έντυπο εκτύπωσης κάθε εργασίας. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό επειδή δεν υπάρχει χώρος στο φύλλο (όπως συμβαίνει συχνά στην εφημερίδα) τότε υπάρχουν πολλές επιλογές.

Χρησιμοποιήστε μερικές έγχρωμες μπάρες συμπεριλαμβάνοντας τις στην περιοχή ζωντανών εικόνων.

Η γραμμή χρωμάτων (Μπάρα χρώματος)
Με την άδεια του εκδότη, εάν απαιτείται.

Με την άδεια του πελάτη ενσωματώστε στοιχεία δοκιμής έγχρωμων μπάρων στην περιοχή ζωντανής εκτύπωσης.

Οι έγχρωμες μπάρες δεν αποτελούν προϋπόθεση για την ποιοτική εκτύπωση, ωστόσο, είναι βασικές για την αποτελεσματικότερη εκτύπωση, μειώνοντας παράλληλα το συνολικό κόστος παραγωγής.

Η εκτυπωτική εργασια πρέπει να εκτελείται “στους αριθμούς”, δηλαδή στα σημεία στόχου πυκνώτητας μελανιού, τότε η εκτυπωτική εργασία κανονικά θα πρέπει να ταυτίζεται με το υπογεγραμένο δοκίμιο. Ο χειριστής θα πρέπει να είναι ελεύθερος να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις των κλειδιών μελανιού ώστε τελειοποιήσει την ταύτιση εκτύπωσης και δομικίου. Στη συνέχεια, η χρωματική γραμμή αποτελεί μια πληροφορία της ρύθμισης που έκανε ο χειριστής για ταυτίσει το δοκίμιο με την πραγματική εκτύπωση. Αυτή η πληροφορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον έλεγχο της στατιστικής διαδικασίας για τον εντοπισμό τυχόν τάσεων ή ζητημάτων, που αποκαλύπτονται από το είδος των κινήσεων των κλειδιών του μελανίου που γίνονται με την πάροδο του χρόνου.

Οι έγχρωμες μπάρες μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε ταιριάζουν στη εκτυπωτική εργασία, συμπεριλαμβανομένου των δοντιών ή της απέναντι άκρης καθώς και κατά μήκος του κέντρου του φύλλου. Στην πραγματικότητα, η τοποθέτησή της στο κέντρο του φύλλου παράλληλη με τους κυλίνδρους μελανιού είναι ιδανική, καθώς υπάρχει λιγότερη πιθανότητα να δούμε την παραλλαγή που συμβαίνει ανάμεσα στα δόντια και στην απέναντι άκρη του φύλλου.

Στην ιδανική περίπτωση, η μπάρα χρώματος θα πρέπει να χρησιμοποιεί το ίδιο halftone με την περιοχή πραγματικής εκτύπωσης εικόνας και να έχει εφαρμοστεί η ίδια καμπύλη εκτύπωσης.

Κοινοποίηση:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
από το blog μας

Περισσότερα Άρθρα

Rich Black - το πρόβλημα του μαύρου στο πιεστήριο

Rich Black – το πρόβλημα του μαύρου στο πιεστήριο

Όπως όλες οι έγχρωμες μελάνες επεξεργασίας, το μαύρο μελάνι που χρησιμοποιείται στην εκτύπωση τεσσάρων χρωμάτων είναι διαφανές. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να καλύψει μελάνι, ή να μαυρίσει το χαρτί, τόσο καλά όσο θα μπορούσατε να ελπίζετε.

"DPI" και η κατάχρηση της ορολογίας των γραφικών τεχνών

“DPI” και η κατάχρηση της ορολογίας των γραφικών τεχνών

Ο κόσμος της προεκτύπωσης και της εκτύπωσης είναι μερικοί από τους χειρότερους καταχραστές της ορολογίας με την πολύ συχνή σύγχυση που προκύπτει ανάμεσα στις πωλήσεις, το μάρκετινγκ, τις προδιαγραφές και την παραγωγή.