Rich Black - το πρόβλημα του μαύρου στο πιεστήριο

Rich Black – το πρόβλημα του μαύρου στο πιεστήριο

Όπως όλες οι έγχρωμες μελάνες επεξεργασίας, το μαύρο μελάνι που χρησιμοποιείται στην εκτύπωση τεσσάρων χρωμάτων είναι διαφανές. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να καλύψει μελάνι, ή να μαυρίσει το χαρτί, τόσο καλά όσο θα μπορούσατε να ελπίζετε. Αντ ‘αυτού, το μαύρο μελάνι από μόνο του φαίνεται στην πραγματικότητα να κυμαίνεται από ένα φαινόμενο μαύρο όταν χρησιμοποιείται για την κάλυψη πολύ μικρών περιοχών έως ένα σκούρο γκρι όταν καλύπτει μεγάλες περιοχές.

Rich Black - το πρόβλημα του μαύρου στο πιεστήριο
Ακόμα κι αν φαίνεται πιο γκρίζο, το πλαίσιο στα δεξιά είναι το ίδιο τυπωμένο 100% μαύρο με το κείμενο στα δεξιά.

Η λύση στο πρόβλημα των γκρίζων μαύρων είναι η ενίσχυση του μαυρίσματος εκτυπώνοντας άλλα μελάνια κάτω από το μαύρο μελάνι. Αυτό σκουραίνει αποτελεσματικά τη φωτεινότητα του χαρτιού πάνω στο οποίο θα εφαρμοστεί το μαύρο μελάνι, κάνοντας το μαύρο “πιο μαύρο”.

Μαύρες μαύρες στρατηγικές

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι δημιουργίας ενός super μαύρου:

  1. Εφαρμόστε μια απόχρωση process χρώματος – ματζέντα ή κυανό κάτω πριν από το μαύρο.
  2. Εφαρμόστε ένα μείγμα χρωμάτων process – κυανό, ματζέντα και κίτρινο πριν από το μαύρο.
  3. Εφαρμόστε φορές το μαύρο μελάνι.

Η πρώτη επιλογή μερικές φορές ονομάζεται “rich black”, ενώ η δεύτερη ονομάζεται “super black” και η τρίτη “double black”.

Σε ένα rich black, το άλλο μελάνι process είναι συνήθως 60% κυανό. Αυτό αναγκάζει το μαύρο να εμφανίζεται «πιο μαύρο», επειδή το δεύτερο χρώμα μελανιού αυξάνει την πυκνότητά του. Κάνει επίσης το μαύρο πιο “μπλε” που προσθέτει στη σκοτεινότερη εμφάνιση. Ένα ματζέντα 60% θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αντί του κυανού για να προσδώσει ένα πιο ζεστό μαύρο.

Rich Black - το πρόβλημα του μαύρου στο πιεστήριο
Αριστερά: 100K / 60M. Κέντρο: 100K. Δεξιά: 100K / 60C.

Τα rich blacks χρησιμοποιούνται συνήθως όταν η εικόνα είναι μεγαλύτερη από 1 τετραγωνική ίντσα και μικρότερη από περίπου 9 τετραγωνικές ίντσες στην περιοχή.

Ένα super black, όπου 3 χρώματα process υπόκεινται στο μαύρο, χρησιμοποιείται συνήθως όταν η μαύρη περιοχή είναι μεγαλύτερη από περίπου 9 τετραγωνικές ίντσες. Τα τυπικά ποσοστά screening είναι: 50% κυανό, 40% ματζέντα, 40% κίτρινο και 100% μαύρο.

Rich Black - το πρόβλημα του μαύρου στο πιεστήριο
Αριστερά: 100K. Δεξιά: 100K / 50C / 40M / 40Y.

Σε αντίθεση με τη χρήση ενός χρώματος process, αυτός ο συνδυασμός χρωμάτων διατηρεί την ουδέτερη εμφάνιση του μαύρου. Αυτός ο συνδυασμός χρωμάτων σημαίνει επίσης ότι η μέγιστη ποσότητα μελανιού στο μαύρο ανέρχεται σε μόλις 230% κάλυψη που δεν θα πρέπει να προκαλεί προβλήματα κατά την πίεση όπως υπερβολικός χρόνος στεγνώματος.

Δυστυχώς, το Super black μπορεί να είναι προβληματικό στην εκτύπωση, επειδή χρησιμοποιείται για μεγάλες μαύρες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τα ίδια μελάνια που χρησιμοποιούνται για τις περιοχές χρωματικής εικόνας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πιεστήριο εάν πρέπει να προσαρμοστούν οι πυκνότητες μελανιού για να ευθυγραμμιστούν τα χρώματα της εικόνας με το δοκίμιο, διατηρώντας παράλληλα το Super μαύρο ουδέτερο και στη σωστή πυκνότητα. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, οι χειριστές μπορούν να επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν δύο περάσματα μαύρου μελανιού. Το πρώτο μαύρο μελάνι συνδέεται με το CMY των εικόνων, ενώ το δεύτερο μαύρο είναι ανεξάρτητο από την εικόνα (σαν spot). Αυτό επιτρέπει στον χειριστή να προσαρμόζει τα μελάνια CMYK, όπως απαιτείται, για να έχει καλό χρώμα στις εικόνες με το δεύτερο μαύρο μελάνι να εφαρμόζεται μόνο όταν απαιτείται μεγάλη περιοχή μαύρου. Το μειονέκτημα αυτής της στρατηγικής είναι ότι μετατρέπει μια εργασία 4/C σε μια εργασία 5/C (CMYKK) που μπορεί να αυξήσει το κόστος παραγωγής.

Η παγίδα με το μαύρο

Σε μια οθόνη υπολογιστή, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να απεικονιστεί το μαύρο – η οθόνη είναι μαύρη όταν δεν προέρχεται φως από την οθόνη. Έτσι, ένα 100% μαύρο, ένα πλούσιο μαύρο, ένα σούπερ μαύρο και δύο περάσματα μαύρου θα εμφανίζονται όλα τα ίδια στην οθόνη.

Rich Black - το πρόβλημα του μαύρου στο πιεστήριο
Μια μαύρη ράβδος 100%, ένα rich black, ένα super black ή, δύο περάσματα μαύρου μελανιού εμφανίζονται όλα τα ίδια στην οθόνη.
Rich Black - το πρόβλημα του μαύρου στο πιεστήριο
100% μαύρη γραμμή, όπως εμφανίζεται στην εκτύπωση, εάν έχει ρυθμιστεί ως "νοκ άουτ" της εικόνας φόντου.
Rich Black - το πρόβλημα του μαύρου στο πιεστήριο
100% μαύρη γραμμή όπως εμφανίζεται στην εκτύπωση, εάν έχει ρυθμιστεί να επιτυπώνει (overprint) την εικόνα φόντου.
Rich Black - το πρόβλημα του μαύρου στο πιεστήριο
Rich black γραμμή - 100% K / 60C όπως εμφανίζεται στην εκτύπωση. Το 60% C όχι μόνο χρησιμεύει για να σκουραίνει το μαύρο, αλλά επίσης καταστρέφει την εικόνα φόντου που εξαλείφει τυχόν εικόνες "φάντασμα" που προκαλούνται όταν το μαύρο απλώς επιτυπώνει μια εικόνα φόντου.

Επειδή η απόχρωση του μαύρου στην οθόνη μπορεί να εμφανίζεται η ίδια παρά το γεγονός ότι αποτελείται από διαφορετικούς συνδυασμούς, είναι κρίσιμο το Rich ή Super Black να αναγνωρίζεται σαφώς στα προσαρμοσμένα έγχρωμα μενού της διάταξης σελίδας και των εφαρμογών απεικόνισης. Δημιουργήστε το χρώμα και ονομάστε το σύμφωνα με τη λειτουργία του π.χ. Μαύρο process, “RichBlack 100K60C” και “SuperBlack 100K50C40M40Y”

Κοινοποίηση:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
από το blog μας

Περισσότερα Άρθρα

Rich Black - το πρόβλημα του μαύρου στο πιεστήριο

Rich Black – το πρόβλημα του μαύρου στο πιεστήριο

Όπως όλες οι έγχρωμες μελάνες επεξεργασίας, το μαύρο μελάνι που χρησιμοποιείται στην εκτύπωση τεσσάρων χρωμάτων είναι διαφανές. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να καλύψει μελάνι, ή να μαυρίσει το χαρτί, τόσο καλά όσο θα μπορούσατε να ελπίζετε.

"DPI" και η κατάχρηση της ορολογίας των γραφικών τεχνών

“DPI” και η κατάχρηση της ορολογίας των γραφικών τεχνών

Ο κόσμος της προεκτύπωσης και της εκτύπωσης είναι μερικοί από τους χειρότερους καταχραστές της ορολογίας με την πολύ συχνή σύγχυση που προκύπτει ανάμεσα στις πωλήσεις, το μάρκετινγκ, τις προδιαγραφές και την παραγωγή.