“DPI” και η κατάχρηση της ορολογίας των γραφικών τεχνών

Ο κόσμος της προεκτύπωσης και της εκτύπωσης είναι μερικοί από τους χειρότερους καταχραστές της ορολογίας της τυπογραφείας. Πολύ συχνά σύγχυση προκύπτει ανάμεσα στις πωλήσεις, το μάρκετινγκ, τις προδιαγραφές και την παραγωγή.

Εδώ είναι ένα από τα πιο κακοποιημένα:

“DPI” Οι κουκκίδες ανά ίντσα είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για μια ποικιλία πραγμάτων που για να μιλάμε σωστά δεν θα έπρεπε.

 

DPI – όταν χρησιμοποιείται για την περιγραφή της ανάλυσης ενός υπολογιστή σε συσκευή computer to plate ή filmsetter.
π.χ. “Πρόκειται για συσκευή CtP 2400 dpi”

Η «κουκκίδα» σε αυτήν την περίπτωση αναφέρεται στο λέιζερ “spot” ενέργειας που εκθέτει την πλάκα ή το φιλμ εκτύπωσης. Ωστόσο, ενώ το DPI προσδιορίζει τον αριθμό των κουκκίδων ανά ίντσα, δεν περιγράφει στην πραγματικότητα την ανάλυση της συσκευής ή το μέγεθος του σημείου ενέργειας. Αντίθετα, ορίζει τη δυνατότητα διευθυνσιοδότησης της συσκευής. Με άλλα λόγια, το dpi σας λέει σε πόσες τοποθεσίες ανά ίντσα μπορεί να επικεντρωθεί ένα σημείο ενέργειας “spot” – όχι όμως το πραγματικό μέγεθος του σημείου ενέργειας.

Αυτό το γραφικό δείχνει μια εκτυπωτική πλάκα που εκτέθηκε στα 2.400 dpi από έξι διαφορετικές συσκευές CtP:

Σημειώστε ότι και οι 6 συσκευές είναι 2.400 dpi – δηλαδή ότι όλες μπορούν να χτυπήσουν τη θέση προορισμού (διεύθυνση) με τη δέσμη ενέργειας τους – ωστόσο τα σημεία της ενέργειας που εκτίθενται είναι όλα τα διαφορετικά μεγέθη.

DPI – όταν χρησιμοποιείται για την περιγραφή της ανάλυσης ενός εκτυπωτή inkjet.
π.χ. “Αυτό το proofer inkjet εκτυπώνει στα 2880 x 1440 dpi.”

Στην περίπτωση ενός εκτυπωτή inkjet, η ένδειξη αυτής της κατάχρησης του όρου dpi αποκαλύπτεται από τις ασύμμετρες προδιαγραφές dpi. Δηλαδή ένα proofer inkjet που έχει την προδιαγραφή ότι εκτυπώνει στα 2880 x 1440 dpi δεν σημαίνει ότι η ανάλυση είναι λεπτότερη ή ότι τα σταγονίδια μελανιού είναι πιο λεπτά στην μία κατεύθυνση (2880). Αντ ‘αυτού σημαίνει απλώς ότι το χαρτί κινείται πιο αργά προς μία κατεύθυνση – δηλαδή η δυνατότητα διευθυνσιοδότησης αλλάζει – ενώ το φυσικό μέγεθος του σταγονιδίου μελανιού, και ως εκ τούτου η ανάλυσή του παραμένει η ίδια.

Στα αριστερά, ένα συμμετρικό πλέγμα διευθυνσιμότητας inkjet (600 x 600 dpi). Στα δεξιά ο ίδιος εκτυπωτής ορίζεται στα 1200 x 600 dpi. Η δυνατότητα διευθυνσιοδότησης έχει αλλάξει αλλά όχι το μέγεθος του cyan σταγονιδίου μελανιού και επομένως η πραγματική ανάλυση της συσκευής παραμένει η ίδια.

Σε κάθε περίπτωση, το πραγματικό μέγεθος της κουκκίδας που δημιουργεί το σταγονίδιο μελανιού στο χαρτί είναι άγνωστο. Για εκτυπωτή μελάνης 600 ή 1440 “dpi”, σίγουρα η κουκκίδα δεν έχει μέγεθος 1/600 ή 1/1440 της ίντσας. Ως αποτέλεσμα, με ορισμένους εκτυπωτές inkjet, γίνεται αναφορά στα “picoliters” εκτός από το dpi για την ακριβέστερη ανάλυση της συσκευής στις προδιαγραφές. Ένας πικολίτης είναι μια μονάδα όγκου υγρού. Ένας χαμηλότερος ελάχιστος όγκος μελανιού τείνει να αποδίδει ένα μικρότερο ελάχιστο μέγεθος σταγονιδίου μελανιού επιτρέποντας περισσότερες κουκκίδες μελανιού να βρίσκονται στην ίδια περιοχή αποδίδοντας έτσι υψηλότερη πραγματική ανάλυση. Ενώ το picoliter είναι ένας καλύτερος δείκτης του σχετικού μεγέθους του πιτσιλίσματος μελανιού στο χαρτί, εξακολουθεί να είναι μια μονάδα όγκου και όχι περιοχή. Επομένως, προτείνει μια διαφορά στην ανάλυση αλλά δεν την προσδιορίζει.

DPI – όταν χρησιμοποιείται για την περιγραφή της ανάλυσης ενός σαρωτή εικόνων.
π.χ. “Πρόκειται για σαρωτή 600 x 2400 dpi.”

Ένας σαρωτής εικόνων είναι μια συσκευή που σαρώνει οπτικά εικόνες, τυπωμένο κείμενο, χειρόγραφο ή ένα αντικείμενο και τη μετατρέπει σε ψηφιακή εικόνα. Η ανάλυση των ψηφιακών εικόνων εκφράζεται συνήθως ως κουκκίδες ανά ίντσα ή pixel ανά ίντσα. Ως αποτέλεσμα, η ανάλυση των σαρωτών εκφράζεται συχνά σε όρους dpi (και μερικές φορές “ppi” pixel ανά ίντσα). Η πιο ακριβής περιγραφή είναι το “spi” που σημαίνει “δείγματα ανά ίντσα”.

Ένα σχετικό ζήτημα με τον καθορισμό της ανάλυσης του σαρωτή είναι ότι οι κατασκευαστές συνήθως αναφέρονται στην παρεμβολή της ανάλυση του σαρωτή- η οποία είναι μια μέθοδος με έναν αλγορίθμο στο  λογισμικό του μηχανήματος για την αύξηση της πυκνότητας των pixel – αντί να χρησιμοποιεί την πραγματική οπτική ανάλυση του σαρωτή. Εάν το dpi του σαρωτή είναι ασύμμετρο (π.χ. 600 x 2400 dpi), τότε ο μικρότερος αριθμός συνήθως υποδεικνύει τον συγκεκριμένο αριθμό μεμονωμένων δειγμάτων που λαμβάνονται στο διάστημα μιας γραμμικής ίντσας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός είναι τα παρεμβαλλόμενα δείγματα.

DPI – όταν χρησιμοποιείται για την περιγραφή της ανάλυσης μιας εικόνας.
π.χ. Αυτή είναι μια εικόνα 300 dpi. “

Μόλις μια εικόνα ψηφιοποιηθεί, είτε μέσω σάρωσης ή λήψης με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, έχει τη μορφή μιας ράστερ εικόνας που αποτελείται από pixel (στοιχεία εικόνας). Στη χρήση γραφικών τεχνών τα εικονοστοιχεία έχουν συνήθως τετράγωνο σχήμα και βάθος 8-bit (256 επίπεδα γκρι) ανά κανάλι (κλίμακα γκρι = ένα κανάλι, RGB = τρία κανάλια, CMYK = τέσσερα κανάλια).

Επειδή τα pixel θεωρούνται γενικά ως το μικρότερο μεμονωμένο στοιχείο μιας ψηφιακής εικόνας, όσο περισσότερα pixel χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση μιας εικόνας, τόσο πιο κοντά το αποτέλεσμα μπορεί να μοιάζει με το πρωτότυπο.

Καθώς το ppi, γνωστό και ως "dpi", αυξάνεται το μέγεθος της λεπτομέρειας της εικόνας που μπορεί να αποδοθεί δημιουργώντας την εντύπωση μεγαλύτερης φαινομενικής ανάλυσης.

Οι μετρήσεις εικονοστοιχείων μπορούν να εκφραστούν ως:

  1. ένας μοναδικός αριθμός, π.χ. μια εικόνα σε μέγεθος αναπαραγωγής 100% που είναι 300 “dpi”
  2. όπως σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή “τριών megapixel”, η οποία έχει ονομαστικά τρία εκατομμύρια pixel
  3. ως ζεύγος αριθμών, όπως σε μια οθόνη “640 x 480”, η οποία έχει 640 pixel από την μια πλευρά στην άλλη και 480 από την κορυφή προς τα κάτω (όπως στην οθόνη VGA), και ως εκ τούτου έχει συνολικό αριθμό 640 × 480 = 307.200 pixel ή 0,3 megapixels.

Και πάλι, οι μετρήσεις κουκκίδες ανά ίντσα (dpi) και pixel ανά ίντσα (ppi) χρησιμοποιούνται μερικές φορές εναλλακτικά, αλλά έχουν ξεχωριστές σημασίες, και παρόλο που το dpi χρησιμοποιείται συχνά για να αναφέρεται σε ανάλυση ψηφιακής εικόνας, ο κατάλληλος όρος είναι “ppi” – pixel ανά ίντσα.

Κοινοποίηση:

Facebook
Twitter
LinkedIn
από το blog μας

Περισσότερα Άρθρα

Rich Black – το πρόβλημα του μαύρου στο πιεστήριο

Όπως όλες οι έγχρωμες μελάνες επεξεργασίας, το μαύρο μελάνι που χρησιμοποιείται στην εκτύπωση τεσσάρων χρωμάτων είναι διαφανές. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να καλύψει μελάνι, ή να μαυρίσει το χαρτί, τόσο καλά όσο θα μπορούσατε να ελπίζετε.

“DPI” και η κατάχρηση της ορολογίας των γραφικών τεχνών

Ο κόσμος της προεκτύπωσης και της εκτύπωσης είναι μερικοί από τους χειρότερους καταχραστές της ορολογίας με την πολύ συχνή σύγχυση που προκύπτει ανάμεσα στις πωλήσεις, το μάρκετινγκ, τις προδιαγραφές και την παραγωγή.